camifrankie

Okej, då kör vi igång på riktigt då! Denna blogg kommer att användas till att skriva om träning, mat och hälsa. Jag stävar efter en hälsosam livsstil, och vill gärna hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen sunda livsstil. Jag gick en kurs i kostrådgivning i april, och ska gå fördjupningsdelen nu i oktober, och tanken är att dela med mig av den kunskap jag fått :) jag kommer även dela med mig lite av min vardag och hur mitt liv ser ut. Ska göra mitt bästaste att skriva varje dag :)

Bastubad

Kategori: Allmänt

när man bastar utsöndrar kroppen lyckoämnet serotoin, blodkärlen ska vidgas och blodet ska pumpa mer effektivt. hjärtat slår snabbare och blodtrycket sjunker en aning. alltså ska man både bli gladare och få starkare hjärta av att basta. nicee. att basta kan också lindra värk och kramper, och mjuka upp musklerna efter ett träningspass. hormonproduktion ska också sättas igång. halten av hormoner som sätter fart på ämnesomsättningen ökar. 
 
under bastubad ökar må bra-hormonet endorfin och efter ca 4 min i bastun har hudens temperatur stigit till 40 grader. då öppnas porerna och man börjar svettas. regelbunden bastning ska ge huden starkare barriär mot bakterier, ökad genomfuktning och snabbare återhämtning av vätskeförlust. att låta en välgörande hårinpackning verka i bastun ska göra under för håret!
 
man ska tydligen somna fortare och sova djupare om man bastar på kvällen. bara fördelar alltså :)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: