camifrankie

Okej, då kör vi igång på riktigt då! Denna blogg kommer att användas till att skriva om träning, mat och hälsa. Jag stävar efter en hälsosam livsstil, och vill gärna hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen sunda livsstil. Jag gick en kurs i kostrådgivning i april, och ska gå fördjupningsdelen nu i oktober, och tanken är att dela med mig av den kunskap jag fått :) jag kommer även dela med mig lite av min vardag och hur mitt liv ser ut. Ska göra mitt bästaste att skriva varje dag :)

Immunförsvaret

Kategori: Allmänt

jag googlade (som med det mesta) på immunförsvaret. vill hålla mig frisk, slippa förkylningar och ont i halsen. helst vill ja bli av med locken jag har för öronen sedan några veckor tillbaka. i alla fall fick jag en massa självklara svar, t ex att man behöver sömn och solljus, och att man ska äta nyttig kost. man ska inte stressa eller vara överviktig och så ska man proppa i sig antioxidanter. man ska också motionera. ja, allt det där ses liksom lite granna som en självklarhet för mig nu. 
 
några andra grejer jag fick fram var att ägg ger oss antikroppar som motverkar både virus och bakterier. vitlök stärker kroppens försvarsmekanismer och c-vitamin och zink stödjer immunförsvaret. kamomillte och basilika stimulerar immunförsvaret. probiotika ger starkare immunförsvar. det är nyttiga bakterier som lever i symbios med oss. det finns i naturligt syrade grönsaker och probiotiska mejeriprodukter. 
 
bra fetter som till exempel kokosfett, olivolja och sesamolja kan höja immunförsvaret. ett lågt järnvärde kan minska immunförsvaret så spec tjejer får se upp för den. kamomillte är lite lugnande och passar därför bra att dricka på kvällar eller när man känner sig stressad. 
 
man kan alltid hjälpa till med kosttillskott, men äter man nyttig mat med mineraler och vitaminer bör man inte behöva det. dock finns det självklart alltid undantag. jag har t ex lågt blodtryck och lågt blodvärde så kan vara bra för mig att äta järntabletter. försöker dock istället få i mig järnrik mat, tex blodpudding och leverpastej :) 
 
 

Bastubad

Kategori: Allmänt

när man bastar utsöndrar kroppen lyckoämnet serotoin, blodkärlen ska vidgas och blodet ska pumpa mer effektivt. hjärtat slår snabbare och blodtrycket sjunker en aning. alltså ska man både bli gladare och få starkare hjärta av att basta. nicee. att basta kan också lindra värk och kramper, och mjuka upp musklerna efter ett träningspass. hormonproduktion ska också sättas igång. halten av hormoner som sätter fart på ämnesomsättningen ökar. 
 
under bastubad ökar må bra-hormonet endorfin och efter ca 4 min i bastun har hudens temperatur stigit till 40 grader. då öppnas porerna och man börjar svettas. regelbunden bastning ska ge huden starkare barriär mot bakterier, ökad genomfuktning och snabbare återhämtning av vätskeförlust. att låta en välgörande hårinpackning verka i bastun ska göra under för håret!
 
man ska tydligen somna fortare och sova djupare om man bastar på kvällen. bara fördelar alltså :)

fettförbränning

Kategori: Allmänt

att röra på sig mer är ett effektivt sätt att påverka sin ämnesomsättning. man bör aldrig sitta stilla mer än en halvtimma eftersom ämnesomsättningen intar viloläge om man sitter stilla för länge. det är viktigt att hålla sig aktivt genom att till exempel ta trapporna istället för hissen, ta promenader med hunden och stå istället för att sitta vid skrivbordet. 
 
ett annat sätt att bränna fett är att styrketräna. ju större muskelmassa man har, desto mer energi behöver kroppen, även när den inte är i rörelse. man kan alltså vinna på det genom att till och med bränna mer när man sover. 
 
löp i hårt tempo i backar och ta det lugnt när det går plant eller nedåt. träna i mindre etapper. kroppen förbränner på högsta varv tiden efter träningen. 
 
byt ut tre stora mål om dagen mot många små. dela upp målen i 5-6st och ät var 3e eller var 4e timme. 
 
frukosten är viktig. man bör äta så snart som möjligt efter att man vaknat. att skippa frukosten sabbar nämligen förbränningen. förbränningen saktar ner när man sover och kommer inte igång ordentliget förrän man ätit något. sedan är det alltid bra att ta en timmes promenad innan frukost. jag löser det genom att slänga på mig myskläder och äta något litet, sedan ge mig ut på promenad och äter en riktig frukost när jag kommer hem igen. det blir som en "förfrukost" bara för att få igång förbränningen så snart som möjligt och innan man går promenaden. den lilla frukosten kan vara till exempel en frukt eller lite fil. 
 
ta promenader som vardagsmotion, joggning för att stärka hjärtat och intervaller för att bränna fett. man kan chocka kroppen med intervallträning 2 gånger i veckan. tydligen så ska man gå ner dubbelt så mycket som de som bara kör vanlig konditionsträning. att ruscha 30sek var 5e min man joggar ska ge resultat. 
 
när man tränar hjärtat (motionerar) produceras enzymer som bryter ner fett och gör att kroppen kan använda det som energikälla. det behövs syre för att kroppen ska kunna bränna fett som energi. om man har hög hjärtkapacitet får musklerna mycket syre och får då väldigt lätt att bränna fett. 
 
kvinnor som äter färre än 1200kcal per dag minskar sin förbränning med 45%. man ska därför inte äta för lite eftersom kroppen då tror att man svälter och går in i "överlevnadsmode". 
 
sömnbrist kan påverka förbränningen och öka hungern. sömnbrist påverkar nämligen utsöndringen av cortisol, ett hormon som reglerar aptiten. därför kan man då känna sig hungrig fast man har ätit tillräckligt.
 
vattendrickande kan öka kaloriförbrukningens hastighet. vatten minskar dessutom uppsvälldhet och får en att känna sig mättare. 
 
man bör inte dricka alkohol innan eller under en måltid. att dricka innan ska få en att äta runt 200 kal extra, och att dricka under gör att alkoholen förbränns först, och matens kalorier lagras som fett. mjölk kan vara ett bättre alternativ eftersom kalcium, tillsammans med andra ämnen i mjölkprodukter, snabbar på förbränningen. 
 
kryddor som ger ämnesomsättningen en extra skjuts är chili, ingefära och vitlök. de innehåller ämnet capsaicin och gör att kroppens värmeproduktion ökar. annan mat som ökar ämnesomsättningen är tabasco, grönt te, kanel, avokado, senap, fisk, skaldjur, kött, kyckling, quorn, olivolja och nötter.
 
det är viktigt att äta långsamma kolhydrater. byt ut potatis, ris, pasta och bröd mot fullkornsvarianter, blomkålsmos och sjögräsnudlar. 
 
kroppen använder kolhydrater som bränsle och om man drar ner på kolhydrater börjar kroppen att bränna mer fett. ät nyttiga fetter. fleromättat och enkelomättat fett ökar kroppens fettförbränningsförmåga.
 
njut av kaffe och grönt te, men överkonsumera inte.
protein utsöndrar vissa hormoner som ökar ämnesomsättningen. 

vecka 1 avklarad och godkänd

Kategori: Träning

efter tre dagar av vila, lathet och bakisness var jag äntligen till friskis igår. var tvungen att kryssa för fjärde och sista dagen på första veckan ur mitt löpschema. man skulle springa 40 min, så sprang/joggade på löpbandet i 42 min. sedan körde jag 5 maskiner för överkroppen innan jag satt i bastun de sista minutrarna innan gymmet stängde. urskönt. idag börjar jag på vecka 2. 

Dag 11-13

Kategori: Mat

Jag har inte gett upp. Har bara inte varit inne på några dagar. Två tjejkompisar hälsade på i lördags så då blev det lite alkohol. förutom alkohol och cigg på lördagen så gick ätandet iaf bra. gjorde någon röra på ägg, vatten, salt, olivolja och kokosmjöl till frukost. tillsammans med jordgubbar blev det helt klart ätbart ^^ lite senare tog jag en te, och sen en celsius. till middag åt jag en kycklinggryta med sallad som jag gjort med två vänner. grytan gjorde vi med kokosmjölk, morötter, gullök, vitlök och hericot verts. salladen var med majs, tomat, gurka, avokado, fetaost, olja och blandsallad. riktigt gott verkligen!

 
i söndags hade det gått 12 dagar, jag var halvbakis och kände att jag fick lyxa lite. till frukost åt jag två apelsiner och drack en kopp grönt te. sedan åt jag kycklinggryta från dagen innan till lunch. lite senare drack jag en stor kopp kaffe med mjölk och till middag stekte jag kyckling med chili, vitlök, sockerärtor och purjolök. åt det med thaisås och vitlöksdressing. till efterrätt åt jag lindt 90% choklad med jordgubbar och kesella. sedan gjorde jag egna chokladbollar på fiberhavregryn, lite mandelmjöl, kokosflingor, sirap, kokosolja och kakao. det blev sent i söndags och under natten drack jag en celsius och åt kyckling från lunchen. så det går när man dricker. blir lat och äter massa skit. men så länge det inte händer för ofta så är det väl lugnt kanske ;p 
 
 
igår var det måndag och dag 13. jag sov rätt länge så det blev en sallad med hanna på wickmans till brunch kl 12:40. den var på keso, feta, paprika, bönor, salladsblad, tomat, gurka och rödlök. runt 14.30 satt vi kvar och jag tog en kaffe med lite mjölk. runt 15:40 tog jag lite fil med min egna musli gjord på havregryn, russin, flingor med kanelsmak, pumpakärnor och linfrön. till middag kl 18 blev det chili con carne gjord på köttfärs, bönor, kikärtor, sockerärtor, chili, vitlök, gullök, morötter och paprika. drack en celsius till det. efter träningen ca 20:45 drack jag en halv proteinshake. kände mig fortfarande mätt efter middagen. 
 
 
ska dra ner på alkoholen och bli av med ciggen helt. så småningom. jobbar på det
 
<3

Dag 10 - Fredag

Kategori: Mat

Igår gick över alla förväntningar. var galet sugen på godsaker. gick in på ica för att köpa nåt onyttigt, men allt kändes för onyttigt för att köpa och dessutom äta. 
 
jag åt frukost 06.25, havregrynsgröt med kanel, linfrön och en kopp grönt te. kl 08 drack jag en celsius och kl 10.10 en kaffe med mellanmjölk. 
 
till lunch kl 11.05 åt jag fisk med keso, morot, gurka, salladsblad och tomat. efterrätten fick hilmer äta upp :)
 
13.10 åt jag en apelsin. 14.20 tog jag en kaffe med mjölk och 16.35 åt jag kebabkött med stark sås, salladsblad, morot, tomat, rödlök och gurka till middag. 19.45 åt jag melon och drack lite loka, och runt 21:20 drack jag en celsius. 
 
helt ok fredag!
 
<3

Förtjäna maten

Kategori: Träning

min kropp hatar mig just nu. men det är okej, det är ömsesidigt. var en snabbis på gymmet ikväll för att kunna kryssa för dag tre på mitt löpschema. det var "fartlek" i 20 min. skulle springa snabbt i 60 sek, sedan långsamt i 30 och pendla så i 20 min. jag började med att värma upp 6 min på cykeln innan jag gav mig på löpbandet. bara för att alla var upptagna av 5 personer som gick på löpbanden.
 
eftersom det ska räknas, ta och vara som att man springer ute hade jag iaf 1 på incline. sprang sakta på 8 och snabbt på 12. helt otroligt jobbigt. blev svimfärdig rätt snabbt. har nog tränat för mycket och ätit för lite. blir inge bra resultat på träningen då. har bestämt mig för att ha en vilodag imorrn. jobbar ändå till 19 så blir skönt att bara komma hem då. iaf så klarade jag såklart inte att hålla på sådär att springa snabbt på 12 utan var tvungen att dra ner en del de sista minutrarna. sprang på 11 en del och ändrade lite på måfå. nästa vecka ska jag prova att ha det sakta tempot på 7 och snabba på 11, se hur det går då. körde iaf cool down i 2 min så höll igång iaf 22 min. alltid nåt. bästa träningen är ju den som blir av trots allt. 
 
bastade efteråt. trodde att jag skulle kunna varva ner och vara helt återhämtad när jag kom ut därifrån. pyttsan! :p kom ut som en zombie, ännu mer yr och kände mig lite smått trasig. satt på golvet i omklädningsrummet en stund innan jag åkte hem. smidigt. 
 
vill se resultat, inte bara på träningen utan på kroppen med! vet att det tar tid. massa tid. gäller att hålla ut. resultat ger motivation till att fortsätta, måste bara hitta annan motivation till dess att resultaten börjar visa sig. 
 
promenader är för vardagsmotion, joggning för att stärka hjärtat och löpning/intervaller för att bränna fett. jag behöver alla tre. helst samtidigt. varje dag. blä.
 
bastubad skulle ju göra att man blev lycklig och somnade fort. kanske ska lägga ner datorn och ge det en chans. ska ju faktiskt upp och jobba imorrn :) 
 

Dag 9 - Torsdag

Kategori: Mat

Idag har det gått bra! jag åt havregrynsgröt med linfrön och kanel till frukost kl 10:15, sedan en kopp grönt te 10:30. lunch åt jag på ett fik med min vän nattis kl 13! för mig blev det en sallad med keso, röd paprika, rödlök, tomat, gurka, salladsblad, fetaost och bönor. tog en vitlöksdressing till som jag inte rörde. med keson och fetan så blev det bra utan. drack en bubbelvatten till. har läst att man inte ska dricka sådant med kolsyra. men det ingick i lunchen och gratis är ju alltid nice liksom ^^ kl 14 satt vi kvar och tog en kaffe med mjölk, eftersom det också ingick i lunchen. har läst att man inte ska dricka kaffe efter en måltid men nu blev det så iaf också.  hemma tog jag en kopp grönt te när jag läste min bok. då var klockan 15:20. kl 17:40 åt jag melon och ett päron. sedan tog jag en proteinshake efter träningen kl 19:40. helt okej dag! 
 
 
<3

Älska träningsvärk!

Kategori: Träning

att vakna upp en morgon efter träning och inte ha träningsvärk är en besvikelse. jag slapp det idag. mina ben mår braaa. igår var jag till friskis med ferlin. jag körde en powerwalk på löpbandet. började med 2 graders lutning och hastigheten på 7. efter 5 min ökade jag till incline 3, efter 5min till ökade jag till 4 och efter ytterligare 5 till lutning 5. efter totalt 20 min sänkte jag farten till 6.5 och höjde lutningen till 8. höll så i 10 min och körde sedan på cool down i 2 min. alltså totalt 32min. 
 
när man springer på löpband ska man ha 1-2 i lutning, (minst 1) för att det ska bli som att springa ute. läste att man bara behöver lyfta fötterna och inte göra så mycket jobb om man har på lutning 0. 
 
sedan körde vi lite mage, utfall och andra övningar. typ alla mina träningskläder är i tvätten, så jag hade på mig ett par korta shorts vilket jag ångrade direkt. kände mig som ett riktigt fläsktroll. blä. precis när jag satt vid en maskin och bannade mig själv för mina fläsklår gick det förbi en kille och gav mig ett leende och en blick som sa "hej du, vill du följa med i min håla o ligga?" blää! enligt ferlin hade han spanat in mig innan. blää igen. jag som säger att det är på gymmet man ska ragga och hitta fina vältränade killar. njaa, kändes bara obekvämt när man sitter där svettig och känner sig fet. blä. hah :p
 
när vi var klara och skulle ta oss därifrån träffade jag på thomas. trodde han var strandsatt i soffan med sitt ben men klart han måste träna ;p 
 
Basta
 
efter träningen så bastade jag ett tag. såå skönt! när man bastar utsöndrar kroppen lyckoämnet serotoin, blodkärlen ska vidgas och blodet ska pumpa mer effektivt. hjärtat slår snabbare och blodtrycket sjunker en aning. alltså ska man både bli gladare och få starkare hjärta av att basta. nicee. att basta kan också lindra värk och kramper, och mjuka upp musklerna efter ett träningspass. hormonproduktion ska också sättas igång. halten av hormoner som sätter fart på ämnesomsättningen ökar. 
 
under bastubad ökar må bra-hormonet endorfin och efter ca 4 min i bastun har hudens temperatur stigit till 40 grader. då öppnas porerna och man börjar svettas. regelbunden bastning ska ge huden starkare barriär mot bakterier, ökad genomfuktning och snabbare återhämtning av vätskeförlust. att låta en välgörande hårinpackning verka i bastun ska göra under för håret!
 
man ska tydligen somna fortare och sova djupare om man bastar på kvällen. bara fördelar alltså :)
 
Löpning
 
igår kväll sprang jag med rugbylaget. det är brottning efter men det var så sent, jag hade ätit för dåligt innan och sovit sämst. var inte på topp för brottning så sprang de 5km och åkte hem o slängde i mig en smoothie. sov i 10 tim, skööönt och välbehövligt! om det nu är ett ord ^^ löpningen gick segt. kom fram på 31 min. inte direkt ok men kan kryssa av andra dagen på vecka 1 i mitt nya löpschema. har dessutom träningsvärk idag, lovely! :) 
 

Dag 8 - Onsdag

Kategori: Mat

i morse åt jag frukost 06.50, fil med samma egna musli som igår. blev mätt och lämnade en del av filen. 08.15 drack jag en celsius och 11.10 åt jag en kycklingklubba med champinjoner, gurka, tomat, morot o sallad till lunch. 16:40 åt jag några kräftstjärtar. behövde få i mig protein efter träningen. 17.05 åt jag lite melon och ett päron. efter löprundan kl 20:10 fick jag i mig en smoothie med jordgubbar, en banan, en apelsin, fiberhavregryn, kokosflingor, linfrön och acaipulver. en helt okej dag. men kände att jag åt för dåligt innan löpningen. skulle fått i mig en riktig middag istället för frukt och några kräftstjärtar                                                                                  
 
 
 
<3
 

vana

Kategori: Mat

just nu har jag en jobbig vana som gör det riktigt svårt. har precis kommit hem från jobbet och lagt mig i soffan med datorn. det är nu jag kollar igen serier jag följer och äter något gott till. fast jag nyss ätit lunch. inte ok. ska inte göra det. jättesvårt att låta bli faktiskt. typiskt :p är riktigt trött också. somnade jättesent, sov jättedåligt och försov mig nästan. vaknade 06.34, flög upp och var ute genom dörren 06.37. var inne på jobbet 06.47 så hade hela 13 min till godo. nice :p ska iaf träna med ferlin kl 14 så behöver bara hålla mig tills dess. vila och inte äta för att sen komma hem och äta nöjd efter förhoppningsvis ett bra träningspass. japp, det ska jag göra. lätt ju ^^

Löparschema

Kategori: Träning

i en hälsatidning idag så hittade jag två olika löparscheman. ett där man på 13e veckan ska springa milen på 50 min. snälla jatack ge mig :) man joggar/springer olika långt och i olika hastigheter osv 4 gånger i veckan. jag hängde upp kalendern och kryssade för första dagen på vecka ett idag. då skulle man småjogga i 30 min. så jag joggade på löpbandet på friskis och svettis ikväll. drog dit med christer efter jag slutat jobbet. hade på hastighet 9.0 hela tiden. kändes lagom. de första 5 minutrarna hade jag på lutning 2, sedan 1,5 i 20 min och sen 2 igen de sista 5 minutrarna. sedan avslutade jag med 2 min cool down. totalt kom jag 4,8km på 32 min. kan ju bli bättre men helt okej för en småjogg. 
 
med hjälp av det andra schemat tränar man upp sig ett antal veckor för att springa en halvmara. jag känner att jag spar det och försöker fullfölja det första först. lyckas jag med det så ska jag börja med det andra efter.
 
efter det körde jag lite styrkeövningar för axlar, armar och rygg. blev inte så många men ska dit imorrn igen med ulrika. vi har tänkt basta också, lovely! om inget kommer i vägen förstås. hoppas inte! imorrn kväll är det träning med rugbylaget också. förhoppningsvis är det löpning 5km som vanligt. då kan jag kryssa av nr 2 i mitt nya löparschema där man ska springa i 30 min. det borde ju bli lagom. 
 
så skönt att ha kommit igång med träningen igen. längtar till våren då man kan springa ordentligt. liksom bara ta på sig löparskorna och dra ut! :)
 
sedan jag började med mitt hälsosammare liv och en bättre kost i onsdags så har jag tränat 4 dagar av 7. onsdag- löpning med rugbyn, lördag- friskis i gävle, måndag- friskis hemma, tisdag- friskis. har delat ut dagarna bra över veckan och fått med styrketräning. smånöjd med mig själv :) 

Dag 7 - Tisdag

Kategori: Mat

Idag är 7e dagen som jag har försökt att äta hälsosammare. det har gått bra. jag har tänkt mycket mer på vad jag stoppat i mig, och därför ätit både nyttigare och mindre. framför allt mer sällan och mindre kvälls- och nattmat! 
 
imorse fick jag inte vakna av mig själv, utan väckarklockan gjorde jobbet kl 06.10 :( 06.50 åt jag naturell fil på jobbet med en musli jag skrapat ihop själv av havregryn, linfrön, flingor med kanelsmak, pumpafrön och russin. det var både riktigt gott och mättande! 
 
 
kl 07.10 tog jag en celsius i ett tappert försök att få kroppen att fatta att jag faktiskt är vaken! nu förstår jag varför mina föräldrar inte tyckte att det var ett dugg tidigt när jag berättat att jag vaknat av mig själv innan kl 09 flera dagar i rad. får jobba på det :p 
 
kl 10.10 påbörjade jag en kopp örtte. det gick sådär eftersom det hände en massa jobb hela tiden. fick värma om det gång på gång och runt 11 tiden hade jag fått i mig några klunkar bara. då var det bara att slänga i vasken eftersom det var dags för lunch ^^
 
till lunch, kl 11.10, åt jag stekt strömming med champinjoner, gurka, salladsblad, röd paprika, rödlök, tomat och morot. drack ett glas vatten till. blev riktigt mätt och lämnade en del strömming, gurka och sallad. eftersom just gurka och salladsblad inte innehåller nå näring utan mest är för mättnad så valde jag att prioritera de andra grönsakerna. 
 
 
kl 14.05 tog jag en kaffe med mellanmjölk. snart dags att lära mig att dricka utan mjölk. och hur man faktiskt gör kaffe hade också varit bra att kunna :p
 
 
kl 17 var jag jääättehungrig och det var äntligen dags för middag. skulle egentligen ätit senast 16.35 men hände lite saker på jobbet som gjorde att det blev fördröjt. om jag hade vetat skulle jag ha tagit en frukt till mellanmål eller så. nu var jag ashungrig och åt mig lite för mätt. typiskt. gott var det iaf! det var någon kasslergryta som jag åt med salladsblad, tomat, gurka, morot och rödlök. 
 
 
kl 21 när jag kom hem från träning och jobb gjorde jag en smoothie av blåbär, en banan, en apelsin, linfrön, acaipulver, fiberhavregryn och kokosflingor. blev gömätt men stoppade i mig hela ändå. kändes nödvändigt efter träningen. 
 
 
första veckan har alltså gått över min förväntan! trodde helt ärligt inte så högt om mig själv, min vilja och disciplin. men har hittat motivation och stöd! från vänner alltså, inte familjen direkt ^^ det har fortfarande varit några gånger som jag ätit för sent, och ibland låtit det gå för länge mellan måltider. har ätit några för stora mål då jag blivit lite för mätt, och ätit för mycket frukt. får inte glömma att frukt faktiskt är ett sorts socker det med. men klart det är bra med frukt! ska inte trycka i mig för mycket för att kompensera för annat bara. bra att jag bestämmer mig för det nu när hela kylen är full av frukt ;p nu har jag iaf lite att tänka på och förbättra till nästa vecka. må den bli ännu bättre än denna! :)) 
 
<3

Dag 6 - måndag

Kategori: Mat

idag har det gått bra! jag vaknade 09:50, drack en kopp grönt te kl 10:35, åt frukost 11:05 och en till kopp grönt te kl 11:20. till frukost idag blev det en skål naturell yoghurt med havre fras. 
 
 
14:05 åt jag lunch. det blev blodpudding med lite sylt och riven morot. drack en celsius till det.
 
 
18:30 åt jag middag. eftersom jag har sämst fantasi blev det blodpudding, sylt och morot som var kvar från lunchen. drack vatten till det. that's it. ovarierat men nöjd :)
 
 
<3

friskis och svettis

Kategori: Träning

I lördags följde jag med min syster till friskis och svettis i gävle. hon skulle på spinning men det var fullt så jag gick till gymmet så länge. jag var fortfarande lite dålig i halsen så tog det rätt lugnt. jag stod på crosstrainern i 15 min, körde några övningar för armar, rygg och axlar, sedan crosstrainern 10 min till. den bästa träningen är ju den som blir av, och det blev iaf av. har galen träningsvärk i mina triceps så var rätt bra iaf (: 
 
ikväll var jag till friskis i enköping. är bättre i halsen men fortfarande lite förkyld så tog det halvlugnt nu med. stod på crosstrainern i 20 min, löpbandet i 13 min, gjorde några benövningar och avslutade med cykeln 10 min. alltid nåt :) 
 
 

Vitaminer och kryddor

Kategori: Mat

Idag har jag letat fram vilka kryddor som är nyttiga och varför. Jag har även kollat upp alla vitaminer, vad de är bra för och vad man ska äta för att få i sig dem. Detta är vad jag kom fram till. 
 

Vitaminer

A - bekämpar torr hy och ger lyster genom att bilda nya hudceller och få fart på blodflödet. Det dämpar inflammationer i huden och kan vara effektivt mot acne samt rynkor. Vitamin A hjälper mot solskador, rynkor och psoriasis. Vitaminen finns i Lax, lever, morötter, mejeriprodukter, spenat och tomat.

B – hjälper till att bygga immunförsvar och gör huden tålig och naglarna starka. Vitaminen fixar fuktbalansen i håret så det blir friskt och glansigt. B finns i baljväxter, havre, kött och äggula.

C – hjälper kroppen att producera kollagen som gör huden fast och smidig. I kombination med vitamin E skyddar det mot solskador.  C ger fint leende. Brist kan ge blödande tandkött. Vitaminen finns i frukt och grönt, speciellt i paprika och svarta vinbär.

D – hjälper kroppen att producera lyckohormoner. En kvart av solljus är en daglig dos. Vitaminen gör skelettet starkt, då det tar hand om kalcium vi äter. Det finns i feta fiskar, mjölk, ost, smör och ägg.

E – hindrar kroppens nedbrytning av kollagen, håller huden fuktig och motverkar torrhetsrynkor. Hjälper också till att läka ut hudbristningar och ärr. En kombination av A, C och E är bra för hårbottens fuktbalans. E finns i avokado, fullkorn, mandlar, solrosfrön och olivolja.

K – hjälper till att bygga starka skelett som hjälper oss att sträcka på oss. Det finns i broccoli, brysselkål, gröna blandgrönsaker och rapsolja.

Vitamin A och D kan vara skadligt i för höga doser, ät därför dessa med måtta.

Kryddor

Kardemumma – innehåller mycket antioxidanter och boostar bland annat ditt immunförsvar. Den är nyttig för matsmältningen och har en lugnande inverkan samt en liten vätskedrivande effekt. Blodtrycket kan komma att förbättras.

Kanel – är en vinnare när det gäller antioxidanter. Den har ett flertal nyttiga antioxidanter och bara 2 gram av kanelens antioxidanthalt sägs motsvara ca 1,3 kg färska tomater. Den har även en god inverkan på tarmfloran och ser till att blodsockret ligger på en jämn nivå.

Ingefära – innehåller mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret. Det innehåller även ämnet zerumbon, som sägs ha en förebyggande effekt mot cancer. Den hjälper mot åksjuka och sägs kunna reglera blodsockret. Den har visat sig verka antiinflammatoriskt, med positiva effekter på ledstelhet och olika typer avledsmärtor. Den ökar värmen och energiförbrukningen i kroppen.

Vitlök – den har en antiviral effekt, vilket innebär en virusbekämpande effekt. Den är alltså bra mot förkylningar. Det innehåller också ett högt antal antioxidanter och sägs också stimulera kroppen till att producera antioxidanter. Den sägs även öka energiförbrukningen. Vitlök har en positiv inverkan på blodet då den gör blodet mer lättflytande och minskar kolesterol, vilket minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar.

Fänkål – innehåller ämnet anetol, som minskar risken för cancer. Fänkål hjälper mot dålig matsmältning och mot gasbildning. Det sägs att fänkål förmodligen kan fungera som ett mindre hjälpmedel om man behöver ett urindrivande medel, vilket liksom kardemumman bör bidra till ett sänkt blodtryck.  

Basilika – sägs hjälpa mot astma, diabetes typ 2, virus och bakterieinfektioner. Basilika är också förebyggande mot cancer, åldrande och hjärt- kärlsjukdomar. Basilikan ger ett mer lättflytande blod, vilket sägs minska riskerna för hjärt- kärlsjukdomar.

Timjan – kallas ofta för den läkande örten. Den sägs ha bakteriehämmande egenskaper och används för att hejda hosta och som slemlösande. Den sägs även förbättra blodflödet i kroppen. Den har visat sig ha positiva effekter på astma och kikhosta. Vid infektioner eller inflammationer i hals och mun kan det användas som ett förebyggande skydd. Timjan hjälper också mot dålig matsmältning.

Oregano – innehåller mycket antioxidanter och har en antiviral, virusbekämpande effekt. Har också anticancerorgena egenskaper och positiva egenskaper som hjälper mot dålig matsmältning.

Chili – kan hjälpa mot magsäckscancer eftersom den garderar magsäcken mot cancer. Innehåller ämnet capsaicin som frigör endorfiner i hjärnan och som bidrar till välmående. Den sägs ha en antibakteriell inverkan och ska även bidra till att öka kroppens temperatur samt energiförbrukning.

Gurkmeja – innehåller ämnet curkumin, vilket verkar förebyggande mot tjocktarmscancer. Det är också antiinflammatoriskt och innehåller många antioxidanter. Det verkar virushämmande och har positiv inverkan på diabetes, allergier och alzheimer. Om man blandar gurkmeja med svarrtpeppar så förstärker det gurkmejans effekt med hela 2000%.

Lakritsrot – innehåller mycket antioxidanter och stimulerar immunförsvaret. Det förebygger magsår och sår i munnen. Det innehåller fytoöstrogener som kan sänka testosteronutsöndringen hos män.

<3

Dag 5 - söndag

Kategori: Mat

I morse vaknade jag ca 10:30 efter gårdagens utgång. Kl 11:30 åt jag melon och sedan kl 13:40 åt vi upp det som fanns kvar av den grillade kycklingen. Vilket inte var så mycket.

Kl 15:05 åt vi tacos. Jag åt två stycken hårda bröd och hade köttfärs, sallad, majs, rödlök, creme fraishe och stark sås på min.



18:15 drack jag en vitamin well och 20:15 drak jag en celsius och åt vindruvor.


Kl 21:30 åt jag en skål med frysta jordgubbar

<3

Dag 4 - lördag

Kategori: Mat

I lördags vaknade jag av mig själv 07:55.

Jag gjorde en omelett på två ägg och en champinjon till frukost och drack en kopp grönt te till kl 08:55.


11:05 tog jag en stor blueberrie slimmer med acai på naked juicebar i gävle.


Kl 12:10 drack jag en kaffe med mjölk

13:40 åt jag 5 små bitar melon



14:20 åt jag en skål chili som var gjord på paprika, zuccini, lök, köttfärs, morot, kikärtor och bönor.


17:25 åt jag grillad kyckling med sallad och hemgjord currysås.



Sen under kvällen gick det inte lika bra då jag åt hallon, kiwi, vindruvor och melon. Och drack ett glas rött vin, två sockerfria redbull, lite kir, lite öl, lite bål och två redbull vodka. Rökte även en cigg. Så bra gick det att vara hälsosam på syrrans fest och utgången i lördags. Tröstar mig med att jag inte drack alltför mycket alkohol och inte var värst bakis idag. Känner mig ändå riktigt dålig och ska verkligen försöka skärpa mig. Det var ju faktiskt bara dag 4. Pinsamt.

<3

Förhoppning

Kategori: Mat

I torsdags när jag lämnade min lägenhet så glömde jag mina p-piller. Det har resulterat i att jag inte har ätit dem på några dagar och nu fått mens. Den kom natten till idag och jag hoppas att det är därför jag ständigt vill äta något. Helst något onyttigt. Jag var iaf duktig när vi handlade på ica maxi idag. Jag kom därifrån med massvis av frukt, celcius, vitamin well och kakao. Förhoppningsvis så är det pga mensen som jag har detta sug och att den försvinner snart. Det kändes som att det gick så bra innan.

<3

Blä

Kategori: Mat

Det går utför. Inatt drömde jag att jag slängde i mig kakor, godis och choklad. Att dessa dagar att försökt vara nyttig var helt förgäves. Det gick inte så bra igår. Jag drack alkohol och rökte en cigg. Alldeles för dåligt. Känner mig sämst, svag och en aning småfet idag. Har bara 1% på telen och ingen dator så skriver upp hela gårdagen senare. Inget vidare var det iaf, och det var bara dag 4. Dessutom är jag fortfarande sugen på bröd och kakor, glass och choklad. Det här sög ju.

<3

Bål och snittar

Kategori: Mat

Jag är bara inne på dag 4 men det börjar redan bli jobbigt. Jag är van att äta vad jag vill, när jag vill och hur mycket jag vill. Försöker fortfarande intala mig att det inte är någon diet jag kör med. För det är det ju inte, vill hålla såhär alltid och man kan ju inte ha en diet livet ut.

Jag vet inte om det är för att jag har ätit lite i några dagar, att jag tränade idag eller att jag umgås med min familj, men det börjar kännas svårt.

Jag är sugen på pannkakor, våfflor, vin, kakor, glass och choklad. Blää.

Ikväll har min syster inflyttningsfest. Hon gör snittar och bål med vin och läsk. Enligt min nya livsstil så kan jag inte ära snittar eftersom det är bröd, och inte bål eftersom det är läsk och alkohol. Typiskt. För att trösta mig själv äter jag vindruvor, hallon och melon. Det är jättegott verkligen, men känns som att jag både små- och kvällsäter just nu. Inte bra. Blir något negativt varje dag. Imorrn ska jag försöka få till en perfekt dag utan minsta misstag! ;p

<3

Dag 3

Kategori: Mat

jag har inte gett upp, "fuskat" eller failat totalt utan fortsätter mot hälsosammare matvanor. efter att ha umgåtts lite med familjen känns dom som ett "lost cause". som att dom aldrig kommer att bli hälsosamma, välmående och framför allt smala. det är svårt för mig att vara hälsosam när jag har två föräldrar och tre syskon som bara äter skit. två av dom älskar att äta skitsaker och vill verkligen inte ändra på det. en annan är lite neutral och kan äta väldigt varierat, en gillar att käfta om det och "gnälla" över att jag försöker vara nyttig. den sista vill verkligen vara nyttig och hälsosam, men är långt ifrån viljan eller diciplinen för att lyckas. såå, det blir en kamp varje gång man ska äta med dom. igår när vi skulle beställa mat bråkade vi i nästan två timmar om hur och vad. till slut fick iaf alla som de ville. 
 
jag vaknade 08:10 igår. av mig själv. så himla skönt att slippa tvinga sig upp av väckarklockan. kl 08.55-9.00 drack jag en kopp grönt te och åt två kokta ägg fast bara en utav gulorna. 
 
 
kl 13.30-14 drack jag en celsius och åt en sallad med bladsallad, champinjoner, kräftskärtar, fetaost, rödlök, majs, paprika, tomat, gurka, keso och bönor. till lunchen läste jag ur min bok.
 
 
kl 17.40 drack jag en liten kaffe med mjölk och åt två apelsiner. 
 
kl 21.50-22.20 åt jag massavis med wokade grönsaker, någon tugga kyckling, oxfile och fläskfile. jättegott! jag hade beställt en vegwok, så åt alla dom grönsakerna men rörde inte riset. sedan åt jag mina syskons grönsaker också. det var bland annat zuccini, broccoli, bambuskott, blomkål och paprika. jättegott verkligen. det var alldeles för sent och jag var alldeles för hungrig och grinig när jag äntligen fick mat. men ja, så blir det väl ibland. 
 
Återigen nöjd med dagen! förutom middagen då som borde ha varit runt kl 18-19 istället för 22. blev sent pga att vi hjälpe min lillasyster att flytta, och bråkade om vad vi skulle äta.
 
<3

besökare

Kategori: Allmänt

kl 12 på förmiddagen idag så har jag 7st unika besökare, men 27 st sidvisningar! är det någon tok som varit inne och kikat på min blogg typ 20 gånger redan idag? haha :)

matmatmat

Kategori: Mat

det bästa med att dokumentera allt jag äter offentligt är att jag verkligen tänker på vad jag stoppar i mig, och när. jag brukar inte ens klara mig en dag annars. nada skämtade igår om att jag bara skulle klara detta i två veckor. jag tyckte det lät som jättelänge så vore asnöjd om jag höll det uppe så länge :p men det blir som ett test för min viljestyrka och självdiciplin. jag har bara tänkt göra det här tills jag kommer in i bra matvanor, och äter som jag vill äta utan att behöva tänka på det så mycket. det ska liksom falla in naturligt att äta bra, i rätt mängd och rätt tider. sen kan det ju inte alltid bli kalasbra, men någorlunda iaf. 
 
framför allt måste jag bli av med alla fläskklion jag lagt på mig under min 4 veckors semester. det är inte bra med så lång semester :( iaf inte om man sköter den rätt. 
 
jag kom på igår att jag skulle kunna tänka mig att satsa på en karriär som dietist, kostrådgivare eller liknande. det skulle nog vara roligt. jag själv är projekt nr 1 att komma in på rätt bana. sedan övergår jag till familjen, så får vi se sen om jag kan sprida och utveckla det vidare :) 
 
det står så mycket om dieter överallt, kan dom inte bara försöka äta nyttigt och bra jämt istället för att överdriva det hela i några dagar eller veckor, bara för att gå upp allt igen om inte lite extra? no good! 
 
 smaskens! 
 
<3

spa och bio

Kategori: Allmänt

på alla hjärtans dag igår började jag med att packa bilen full med kartonger som jag ska få ställa i min storasysters förråd tills jag får ett boende igen. när nu det kan tänkas bli. jag bor iaf kvar i lägenheten på duvhök till mitten på april innan det blir att flytta in med försäldrarna och lillebror vid vaksala torg i uppsala. desi flyttar ut nu i helgen så det kommer vara väldigt tomt i den där stora trean på 80kvm när jag kommer hem. men som hon säger är jag ju aldrig hemma iaf så kanske inte hinner märka av det så mycket den tid jag har kvar att bo ensam där. 
 
kl 12 hade jag tid på uppsala spa för en topp till tå. bjöd mig själv på en 2,5tim lyx med helkroppsmassage, djuprengörande ansiktsbehandling och forvård. helt fantastiskt och klart värt de 1900kr jag fick lägga ut för eventet. mina babymjuka fötter fick en fin nagellacksmålning som passar perfekt till min bruna hy :) jag köte även en dagskräm för 500kr. blää, hoppas innerligt att den är riktigt bra!
 
 

 
 
16.30 mötte jag upp käraste nada på hennes jobb. vi handlade på cervera för ett presentkort jag haft i över ett år. kände att det var dags att bli av med det. blev 3 vinkorkar, eller vad de kallas :) vi tog en fika på waynes och såg sedan beautiful creatures på bio. den var roligt dålig verkligen. skrattade till flera gånger för att det var så knäppt. de som gjorde filmen hade verkligen en livlig fantasi, och det  kändes mest löligt och som att det var en barnfilm som de försökt göra läskig. jag o nada lyckas alltid välja sådana knasiga filmer. sist såg vi dark shadows med johnny depp. också en knäpp film! men men, sällskapet var trevligt :) 
 
det var par överallt! på bion, på restaruanger och på gatorna. hand i hand, mun i mun! jag och nada börjar längta efter pojkvänner tror jag, men hade en bra alla hjärtans dag ändå. vänner, familj och egentid är kärlek de med :) 
 
 
 

Dag 2

Kategori: Mat

Jag var alldeles för trött igår för att orka gå in på bloggen och dokumentera dagens ätande, trots två koppar kaffe samt en celsius. koffein har tydligen ingen verkan på mig. Iaf så vaknade jag av mig själv 08:35, skönt! åt frukost 09:15-10:00 och läste en topphälsa tidning till. det blev lätt a-fil med pumpakärnor, linfrön, 2 kiwin, flingor med kanelsmak, grönt te och en b-vitamin brustablett. jag lämnade kvar flingorna på toppen denna gång och åt dom först, så slapp jag det mjuka och grötigheten. om det nu är ett ord. 
 
 
kl 12.30 drack jag en liten kaffe latte som jag toppat med lite kanel och kardemumma. mums fillibabba! 
 
 
kl 15.15-16.00 åt jag en köpt spenatsoppa och drack en celsius. hur gott som helst med spenat! till detta läste jag klart tidningen från frukosten och läste sedan ur min bok, i den innersta kretsen av viveca sten
 
 
kl 17-17.30 drack jag en mellanlatte på waynes och lämnade det mesta skummet som blev kvar i botten.
 
 
kl 18.30-19 åt jag en mellanpopcorn på sf. drack en vatten utan kolsyra till. tydligen ska bubblor inte vara så bra så även den celsius som jag drack till lunch var utan kolsyra. detta var min sista måltid, alltså höll jag mig från att äta sent igår. kalasbra! 
 
förutom popcornen så är jag nöjd med gårdagens prestation! guldstjärna till mig :)) 
 
<3
 

rugby

Kategori: Träning

det var längesen jag tränade med rugbylaget, men ikväll blev det äntligen av! vi sprang 5,1km. det var rätt halt och för att vara smådålig i halsen och inte tränat på länge så överlevde jag rätt bra iaf. kom fram på 32:30 min. efter det hade vi brottning i lite mer än en timme, men jag kände mig inte så kry och vill inte bli sämre så var bara med i början och på stretchen i slutet ^^ fick iaf lite träning idag. hade glömt hur mycket jag gillar att springa. det var riktigt uppfriskande :) håller tummarna för att halsen inte är sämre imorrn! 

Ledig och rastlös

Kategori: Allmänt

idag har jag varit ledig, så jag har fixat med lite saker hemma. till exempel gick jag igenom badrummet och alla mina necessärer. tydligen har jag blivit för produkter av någon okänd anledning och har schampon, balsam, oljor, vitaminer, intensivbalsam och hårinpackningar. hoppas på att få långt och tjockt hår antar jag. tills det blir som det alltid blir, att jag tröttnar när det blivit rätt långt och klipper av det. just typiskt :p provade den där oljan för första gången nu ikväll och mitt hår är en katastrof. tovigt och torrt till tusen. höumms, kanske gjorde fel? :/ får se hur det är imorrn när det har torkat.
         
 
jag har även en massa produkter för mitt ansikte. får hoppas att någon av dem kan fräscha upp nyllet :)                 
          
         
 
det blev fint och ordning i hyllorna till slut iaf!                                                                                        
       
         
 
Jag tvättade idag och upptäckte att vi har fått nya tvättmaskiner och tumlare, klockers! :)))                         
                                                                                                                                                  
         
 
jag passade på at måla naglarna nu när jag är ledig några dagar och faktiskt får ha nagellack på mig!                   
 
         
 
Jag hade även massa tid att städa rummet! 
         
 
Och till att packa lite mer. ska köra kartongerna till syrran på fredag. de ska få stå i hennes förråd i gävle tills jag skaffat mig något nytt boende. spännande att se när och vart det blir ;p
 
medan jag väntade på tvätten tog jag en promenad ner till torget. körde på runkeeper och fick fram att jag var borta i 55min och kom 4,5km. jag stannade inne på apoteket och ica, därför det gick lite sakta :)
 
 
 
 
 

Dag 1

Kategori: Mat

jag har klarat av min första dag av ett hälsosammare ätande riktigt bra och kan nu sova med gott samvete.
kl 08.45 vaknade jag av mig själv, lovely :)) eftersom jag läst någonstans att man ska äta frukost senast en timme efter att man vaknat, så fixade jag min frukost och började äta kl 09:35. eftersom jag vill lära mig att tugga mer och äta saktare för att bli mätt, dra ut på tiden och äta mindre så läste jag en ameliatidning samtidigt. på detta vis hade jag ätit upp kl 10. till frukost blev det lätt a-fil, två kiwis, lite linfrön, flingor med kanelsmak, b-vitamin brustablett och grönt te. eftersom jag åt så sakta blev flingorna alldeles mjuka och grötiga, så jag lämnade de flesta. till frukosten tog jag även tabletter som ska vara bra för hår, hud och naglar.
 
       
 
kl 12:40 tog jag en stor kopp grönt te.
 
kl 13:30 åt jag lunch. denna gång kollade jag på supernatural samtidigt och hade ätit upp allt kl 13:50. till lunch blev det en sallad bestående av blandsallad, majs, grön och gul paprika, rödlök och tomat. till detta hade jag kräftskärtar och keso. mums! jag drack en vitamin well med noll kolhydrater. hoppas de inte är onyttiga, de är goda :)
   
           
 
kl 16:25 åt jag en smoothie samtidigt som jag packade inför flytten. jag hade fått i mig hela kl 17:05. i smoothien hade jag en banan, blåbär, mango, lätt a-fil, acaipulver, fiberhavregryn, linfrön och kokosflingor. gott!
 
       
 
 
kl 18:10 tog jag ännu en stor kopp grönt te.
 
kl 22:20 åt jag en frukttallrik som min sista måltid. alldeles för sent men kom hem från träningen strax efter 22 och måste få i mig något efter träning. det blev en banan, en apelsin och en del melon. jag drack även en kopp med kvällste/örtte. jättegott ((:
   
 
 
förutom frukten jag åt så sent är jag nöjd med dagen! hoppas att imorrn blir lika bra. det svåraste är ju att fortsätta, men går nog kalasbra så fort man kommit in i de nya vanorna. det är ju ingen diet jag försöker med, utan en ny livsstil
 
<3
 
 

mattema

Kategori: Mat

hur ofta säger man inte att man ska börja äta nyttigt? på måndag. på måndag. nästa måndag. ja, nu försöker jag igen, för tusende gången om inte mer. fast på onsdag, alltså imorrn. nu väntar vi inte till måndag :) jag ska försöka uppdatera bloggen och skriva varje dag vad jag tryckt i mig. förhoppningsvis ska jag klara mig några dagar iaf. jag ska hålla mig ifrån pasta, ris, potatis, bröd osv. socker är givet och läsk dricker jag ändå inte. jag tänker inte väga något eller räkna några kalorier, bara hålla mig till nyttigt ätande. jag har kollat i tidningar och på nätet, och börjat skriva ner olika recept på min dator. förhoppningsvis ska det ge lite inspiration :) eftersom jag älskar mat, att småäta och att kvälls/nattäta så har jag inte de största förhoppningarna på mig själv. men ja, det är bara att försöka. det gäller att lyckas hålla kvar motivationen när man väl har hittat den. nu ska jag tvätta mitt face med min nya ansiktsserie, borsta tänderna med min nya fancy eltandborste och sova gott innan morgondagens hälsoprojekt.
 
<3

Hemma

Kategori: Allmänt

Står på arlanda flygplats o väntar på min väska. Älskade synen av all snö o det känns toppen att vara hemma! :))

Aussie

Kategori: Allmänt

Hej världen! Det var ett tag sedan jag skrev, o tänkte inte skriva så långt nu heller. Surfers paradise är riktigt härligt o jag har träffat en massa underbara människor. På måndag ska jag hem, så har bara två ynka nätter kvar i detta paradis. Min sista helg spenderar jag med min kära nya vän kristin. En svensk tjej som jag lärde känna genom emelie :) emelie har jobbat o varit hemma i huset mycket, så jag har intr träffat o umgåtts med henne lika mycket som jag hade trott o hoppats på. Men vi har setts o haft jättekul, och så har jag ju fått massa nya vänner så har aldrig varit ensam eller haft tråkigt. Sara o danny var ju här på guldkusten också, så har umgåtts med dom en del också :)

Idag har jag o kristin solat o shoppat lite, tagit en kaffe, ätit lunch o ligger nu i hennes säng o äter vindruvor. Mums :) min nya favorit är bananbröd! Eller bröd med äpple o kanel! Farligt :) saknar min familj men har det bra här med! Har lite mixade känslor över hemgången o blandade tankar över framtiden :)

Skriver mer när jag kommer hem till sverige o får massa mer dödtid ;)

Laters ❤