camifrankie

Okej, då kör vi igång på riktigt då! Denna blogg kommer att användas till att skriva om träning, mat och hälsa. Jag stävar efter en hälsosam livsstil, och vill gärna hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen sunda livsstil. Jag gick en kurs i kostrådgivning i april, och ska gå fördjupningsdelen nu i oktober, och tanken är att dela med mig av den kunskap jag fått :) jag kommer även dela med mig lite av min vardag och hur mitt liv ser ut. Ska göra mitt bästaste att skriva varje dag :)

Vitaminer och kryddor

Kategori: Mat

Idag har jag letat fram vilka kryddor som är nyttiga och varför. Jag har även kollat upp alla vitaminer, vad de är bra för och vad man ska äta för att få i sig dem. Detta är vad jag kom fram till. 
 

Vitaminer

A - bekämpar torr hy och ger lyster genom att bilda nya hudceller och få fart på blodflödet. Det dämpar inflammationer i huden och kan vara effektivt mot acne samt rynkor. Vitamin A hjälper mot solskador, rynkor och psoriasis. Vitaminen finns i Lax, lever, morötter, mejeriprodukter, spenat och tomat.

B – hjälper till att bygga immunförsvar och gör huden tålig och naglarna starka. Vitaminen fixar fuktbalansen i håret så det blir friskt och glansigt. B finns i baljväxter, havre, kött och äggula.

C – hjälper kroppen att producera kollagen som gör huden fast och smidig. I kombination med vitamin E skyddar det mot solskador.  C ger fint leende. Brist kan ge blödande tandkött. Vitaminen finns i frukt och grönt, speciellt i paprika och svarta vinbär.

D – hjälper kroppen att producera lyckohormoner. En kvart av solljus är en daglig dos. Vitaminen gör skelettet starkt, då det tar hand om kalcium vi äter. Det finns i feta fiskar, mjölk, ost, smör och ägg.

E – hindrar kroppens nedbrytning av kollagen, håller huden fuktig och motverkar torrhetsrynkor. Hjälper också till att läka ut hudbristningar och ärr. En kombination av A, C och E är bra för hårbottens fuktbalans. E finns i avokado, fullkorn, mandlar, solrosfrön och olivolja.

K – hjälper till att bygga starka skelett som hjälper oss att sträcka på oss. Det finns i broccoli, brysselkål, gröna blandgrönsaker och rapsolja.

Vitamin A och D kan vara skadligt i för höga doser, ät därför dessa med måtta.

Kryddor

Kardemumma – innehåller mycket antioxidanter och boostar bland annat ditt immunförsvar. Den är nyttig för matsmältningen och har en lugnande inverkan samt en liten vätskedrivande effekt. Blodtrycket kan komma att förbättras.

Kanel – är en vinnare när det gäller antioxidanter. Den har ett flertal nyttiga antioxidanter och bara 2 gram av kanelens antioxidanthalt sägs motsvara ca 1,3 kg färska tomater. Den har även en god inverkan på tarmfloran och ser till att blodsockret ligger på en jämn nivå.

Ingefära – innehåller mycket antioxidanter som stärker immunförsvaret. Det innehåller även ämnet zerumbon, som sägs ha en förebyggande effekt mot cancer. Den hjälper mot åksjuka och sägs kunna reglera blodsockret. Den har visat sig verka antiinflammatoriskt, med positiva effekter på ledstelhet och olika typer avledsmärtor. Den ökar värmen och energiförbrukningen i kroppen.

Vitlök – den har en antiviral effekt, vilket innebär en virusbekämpande effekt. Den är alltså bra mot förkylningar. Det innehåller också ett högt antal antioxidanter och sägs också stimulera kroppen till att producera antioxidanter. Den sägs även öka energiförbrukningen. Vitlök har en positiv inverkan på blodet då den gör blodet mer lättflytande och minskar kolesterol, vilket minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar.

Fänkål – innehåller ämnet anetol, som minskar risken för cancer. Fänkål hjälper mot dålig matsmältning och mot gasbildning. Det sägs att fänkål förmodligen kan fungera som ett mindre hjälpmedel om man behöver ett urindrivande medel, vilket liksom kardemumman bör bidra till ett sänkt blodtryck.  

Basilika – sägs hjälpa mot astma, diabetes typ 2, virus och bakterieinfektioner. Basilika är också förebyggande mot cancer, åldrande och hjärt- kärlsjukdomar. Basilikan ger ett mer lättflytande blod, vilket sägs minska riskerna för hjärt- kärlsjukdomar.

Timjan – kallas ofta för den läkande örten. Den sägs ha bakteriehämmande egenskaper och används för att hejda hosta och som slemlösande. Den sägs även förbättra blodflödet i kroppen. Den har visat sig ha positiva effekter på astma och kikhosta. Vid infektioner eller inflammationer i hals och mun kan det användas som ett förebyggande skydd. Timjan hjälper också mot dålig matsmältning.

Oregano – innehåller mycket antioxidanter och har en antiviral, virusbekämpande effekt. Har också anticancerorgena egenskaper och positiva egenskaper som hjälper mot dålig matsmältning.

Chili – kan hjälpa mot magsäckscancer eftersom den garderar magsäcken mot cancer. Innehåller ämnet capsaicin som frigör endorfiner i hjärnan och som bidrar till välmående. Den sägs ha en antibakteriell inverkan och ska även bidra till att öka kroppens temperatur samt energiförbrukning.

Gurkmeja – innehåller ämnet curkumin, vilket verkar förebyggande mot tjocktarmscancer. Det är också antiinflammatoriskt och innehåller många antioxidanter. Det verkar virushämmande och har positiv inverkan på diabetes, allergier och alzheimer. Om man blandar gurkmeja med svarrtpeppar så förstärker det gurkmejans effekt med hela 2000%.

Lakritsrot – innehåller mycket antioxidanter och stimulerar immunförsvaret. Det förebygger magsår och sår i munnen. Det innehåller fytoöstrogener som kan sänka testosteronutsöndringen hos män.

<3

Kommentarer


Kommentera inlägget här: