camifrankie

Okej, då kör vi igång på riktigt då! Denna blogg kommer att användas till att skriva om träning, mat och hälsa. Jag stävar efter en hälsosam livsstil, och vill gärna hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen sunda livsstil. Jag gick en kurs i kostrådgivning i april, och ska gå fördjupningsdelen nu i oktober, och tanken är att dela med mig av den kunskap jag fått :) jag kommer även dela med mig lite av min vardag och hur mitt liv ser ut. Ska göra mitt bästaste att skriva varje dag :)

Yatzy world

Kategori: Allmänt

Wahlqvist introducerade mig för yatzy world i fredags. Jag blev som besatt direkt och är redan smått beroende ^^ så nu spelar jag yatzi med honom, tyke, syrran, mamma och typ 15 random spelare. Woop woop! Haha :p

Halvmara i Gävle

Kategori: Träning

Jag o Fia bestämde idag att vi ska springa ett lopp nästa år. Vi håller båda på att springa nu och vill ha lite motivation till att hålla igång hela vintern. Så i vår ska vi springa gävles halvmaraton! Nu är vi taggade och ska försöka peppa varandra. Asnice :))

aktiv dag

Kategori: Träning

idag känner jag verkligen att jag har tränat! :) sprang 5km när jag kom hem från uppsala, sen drog jag till friskis o svettis med desiree. började med uppvärmning 10 min, sen körde jag axlar, rygg och armar. vi var där ca en timme, sen var det dags för rugby där vi köttade på bra ikväll!
tre pass på en dag alltså, nöjd tjej! :) till middag blev det en proteingshake, två knäckemackor med leverpastej och fil med flingor. sen fick jag nybakt mjuk pepparkaka av desiree till efterrätt. mums! :)) 
 
 

Uppsala

Kategori: Allmänt

igår åkte jag till Uppsala och sov hos Tobbe o Dennis. vi såg lawless på bio. sjukt mäktig film! både den och den franska filmen som jag såg med kollegerna dagen innan, en oväntad vänskap, var verklighetsbaserade. dom filmerna är alltid bäst! den här har jag svårt att sätta ord på. den var rå, hemsk, förfärlig och helt underbar på samma gång. jag höll handen halvt för ansiktet typ halva filmen, gjorde grimarser och första biten choklad som jag stoppade i munnen var jag tvungen att spotta ut igen. hade med mig vindruvor, naturella cashewnötter och mörk choklad att äta på bion, men fick bara i mig två bitar choklad under hela filmen. och då kämpade jag! :p den var bra, riktigt bra. men också hemsk. typ så :p sevärd, javisst! men var beredd på gråtfärdiga och häpnandsväckande scener. 
 
 
idag kom mitt kreditkort från swedbank. jag som sade till mig själv att jag aldrig någonsin skulle äga ett kreditkort. det var typ en månad sedan. folk ändras ^^ det ingick när jag skulle bli nyckelkund på banken så det var bara att tacka och ta emot. jag valde den minsta köpgränsen vilket var 10 000 riksdaler! hjälp! nu får jag akta mig för att förföriska shoppingsidor! :p 
 
 
 

go go go

Kategori: Träning

sprang lite idag igen, ocg gick lika dåligt som igår. eftersom jag sprang en mil igår och har rugbyträning ikväll där vi alltid börjar med att springa 2km som uppvärmning, så övertalade jag mig själv att det var okej att springa kort och sakta idag. sprang iaf 5km strax under 30 min och gick sedan sista kilometern hem. så lat var jag idag. japp! men det är okej, man får ha sådana dagar också :) är iaf taggad inför kvällens rugbyträning! missade gårdagens så får ta igen den ikväll! 

En oväntad vänskap

Kategori: Allmänt

Igår kväll träffade jag wikström, lignell, björemo, lövström och living! Vi åt middag på amazing thai och sen såg vi en oväntad vänskap på bio. Det var en riktigt bra film! Fast att den var på franska så var det riktigt enkelt att hänga med. Ibland tänkte man inte ens på det. Den helt klart sevärd!

I morse gick jag upp innan 07 och tvättade. Det var enda tvättiden som fanns idag, (om jag inte ville ha ännu tidigare) och jag trodde aldrig att jag skulle komma upp. Men det gick bra. Somnade om efteråt dock :p

Nu är jag på väg till uppsala :)))

Löpning!

Kategori: Träning

När jag vaknade för andra gången i morde så tog jag mig ut på en löprunda i elljusspåret utanför vårt område. Det är rätt kort spår så jag fick springa runt, runt o fram o tillbaka :p

det gick mycket sämre idag än det gjorde i söndags. Då sprang jag en mil på 56:30 och idag på 62min. Kände att det inte skulle gå bra när jag var trött redan efter 2km. Jag är ändå nöjd att jag tog mig runt en mil och inte gav upp. Nu vet jag att jag kan. Då har jag inga ursäkter till att stanna.

Det finns nog många anledningar att det gick sämre idag. Det var en helt annan tidpunkt på dygnet så det var varmare ute, plus att jag var varmare klädd, och man presterar bättre när det är kyligare. I söndags hade jag även fått i mig en massa kolhydrater hela dagen, medan jag inte hade ätit någonting alls på flera timmar när jag sprang idag. Dessutom kändes det som att det var mycket mer uppförsbackar i det här spåret, vilket jag alltid har haft svårt för. Min runkeeper ville inte prata idag heller, så jag visste inte hur jag låg till om jag inte kollade. Annars brukar jag höra om jag måste öka takten lite. När jag kollade på 5km idag så hade det gått 29:40. Så jag visste redan där att jag låg efter tidsmässigt. Den sista avgörande faktorn var nog att jag hade stretchat för dåligt! Redan dom första metrarna hade jag ont i benen.

Nu har jag iaf lärt mig vad som spelar roll för att jag ska göra det bättre nästa gång. Jag vet åtminstone säkert att jg kan ta mig runt. Det är bara att sätta den ena foten framför den andra..

En helt vanlig onsdag

Kategori: Allmänt

Väska från Zara, åh ge mig! 399kr plus frakt känns dock inte så värt när man precis har bokat resa till LA och knappt har pengar till mat denna månad ^^ men snälla Zara, ha kvar den så köper jag den när jag får möjlighet :))
 
 
Har precis tagit en shake till lunch. nu blir det att duscha, sen lämna in ett paket på posten. ska skicka tillbaka en av jackorna som jag beställde från bubbelroom. den gjorde att jag hade kunnat smälta in bland ett gäng får och var inte alls så charmig :/ men men, då får jag tillbaka 300 välbehövda kr iaf :) efter posten ska jag ta mig till bussen för att åka till uppsala. ska se lawless på bio med tobbe o dennis. jag kommer ju träffa dom hos mamma i helgen, och jag har egentligen rugbyträning ikväll, men jag känner ändå att jag vill umgås lite med dom ikväll. the heart wants what it wants :) 
 
laters!

Los Angeles - Here we come :D

Kategori: Allmänt

ikväll gick jag över till Björemo och så bokade vi resa till Los Angeles. vi åker 28e oktober och är där 14 nätter. hur underbart som helst! jag är överlycklig! det är bara 4 veckor tills vi åker :D det blir jag, jessica och björemo och vi har två veckor på oss att utforska kalifornien :D

säter, bio, jobb, lingbo

Kategori: Allmänt

idag kom jag hem efter en lyckad arbetshelg! trött var jag dock. nå galet! var uppe ganska sent igår, sprang och pluggade. igår så jobbade ferlin åt mig. hon var skyldig mig timmar så då fick hon hela söndagen. snäll som jag är ^^ jag fick sovmorgon till 08:30, vilket behövdes eftersom jag hade legat uppe till kl 02 och pluggat! sen tog jag mig iaf till säter för att hälsa på loye som fyllde år i torsdags. syrran var redan där, hon hade kommit dit på lördagen och följt med dom ut, så alla var bakis och slitna när jag kom fram. det tar över två timmar med tåg att ta sig från enköping till säter. det hade nog gått ganska mycket snabbare om man inte hade behövt byta tåg i både västerås och sala. men det var skönt ändå, jag gillar tåg. det gav mig tid att läsa lite i en utav böckerna till folkhälsovetenskapen :) 
 
det var iaf jättemysigt att vara där, och kändes riktigt bra att få umgås lite med dom. vi tog syrrans bil och åkte till kupolen i borlänge för lite shopping. jag fick köra eftersom dom fortfarande var slitna efter kvällen innan. syrran hade tydligen raggat upp någon polack som var konståkare, eller var det heter. en sådan som gör söta piruetter på is iaf ^^. kul för henne! (; 
 
shoppingen i kupolen var asnice! vi kom alla där ifrån med några bra inköp och var mycket nöjda :)) jag köpte ganska mycket faktiskt. använde samma summa som jag skulle behövt betala för beställningen hos zalando, vilken nu inte blir av. är mycket roligare att shoppa live än över internet! jag kom iaf där ifrån med en handväska, en partyväska, en plånbok, ett puder, ett halsband, ett armband, en träningströja, ett par träningsshorts och 5kr kvar på kontot! lyckat ;) 
 
imorrn fyller lövström 21 :) då ska vi ut på middag och bio i enköping. vi ska se en oväntad vänskap (Intouchables) vilken har fått 8.6 på imdb. då måste den ju vara bra! :) vi som ska gå är iaf jag, lövström, björemo, lignell, wikström, living, och troligtvis ek och klingström :) känns bra att hålla igång mitt sociala liv lite mitt uppe i allt jobb, plugg o träning :) 
 
sen ska jag till uppsala på onsdag och hälsa på min styvpappa dennis och lillebror tobbe! vi ska se lawless på bio. jag har hört att den ska vara bra, och den verkar bra på trailern, så den ser jag fram emot! kanske kan jag passa på att få lite mer plugghjälp medan jag ändå är där :)) 
 
vad mycket smileys det blir nu ser jag! men är man glad så är man ^^. om mindre än två timmar kommer lönen. då ska vi boka resa till LA! helt otroligt, och spontant! jag björemo och jessica ska åka. 14 nätter 28e oktober. helt sjukt nice! jag har kollat upp lite, och det tar ca 6 tim till san francisco, 4 tim till vegas och 2 tim till mexiko tijuana. nice! vi kommer att få se så mycket, och uppleva en massa härliga delar och sidor av USA. jag ser verkligen fram emot det här. att få se hollywood skylten med egna ögon, bron i san francisco och kasinon i vegas. det kommer verkligen att bli grymt. jag o syrran har alltid sagt att vi ska åka dit i nov det här året. året då jag har fyllt 21 och när vi får ut våra sparpengar. och så blir det så, helt random eftersom det var björemos idé. helt otroligt och underbart :) 
 
på fredag ska jag jobba åt ferlin hela dagen. sen tar jag mig direkt till uppsala och 21-tåget därifrån till syrran i gävle. sen åker vi till mamma o maiken i lingbo på lördag morgon. det är mammas 49års dag :) hon har fixat så att hela familjen ska på teater i ockelbo kl 15 eller något sådant. sen ska vi barn laga en fin middag åt henne. jag är riktigt nöjd med presenterna som jag har köpt till henne, så jag hoppas att hon gillar dom. fast hon blir glad för allt hon får såklart, snälla mamma :) 
 
jag börjar inte jobba sen igen förrän på måndag kväll, så ska se till att hinna träffa fia också medan jag är i obo. det känns bra. allt känns bra. det är sådana här stunder som jag är tacksam för livet. det gäller att ta vara på tiden och utnyttja den. kunna känna att man inte har slösat bort all sin tid i livet utan faktiskt, fullt ut, verkligen har levt :) 

Rugby, löpning

Kategori: Träning

jag har varit förkyld i två veckor, och det kändes i lördags när jag stod på crosstrainern i 50 min och var helt skakis i kroppen efterråt. brukar kunna köra styrke efter konditionen och sen köra kondition igen, men där var det stopp! 
 
det kändes dock bra att komma tillbaka till träningen, och igår gick det ännu bättre! sprang en mil för första gången i mitt liv! innan dess hade jag sprungit 7km som längst, och för två år sedan bara några hundra meter. jag varken röker eller dricker som jag brukade. det är nästan obefintligt i mitt liv, och det känns! jag känner hur kroppen mår bättre och friskare, starkare. jag orkar mer, klarar mer. både psykiskt och fysiskt. jag får massa mer tid till att plugga o träna när jag inte är ute och festar. det är jättebra. jag är grymt nöjd. igår var det meningen att jag bara skulle ta en vända till gymmet, men bestämde mig för att springa lite ute istället. eftersom jag hade jour och inte kunde lämna jobbet så sprang jag runt inne på regementet, med telefonen i handen. först tänkte jag att jag skulle springa bara några kilometer, 3 eller så. sen kom jag upp till 5 och då ville jag bara fortsätta. jag tänkte att så länge jag känner att jag kan fortsätta så är det ju bara att göra det. det var skönt ute och musiken var bra så det kändes bara härligt. när jag kom upp mot 6-7 km så hade jag redan bestämt mig för att jag skulle springa en mil. 
 
willen har sagt till sin pluton att dom ska kunna springa milen under 55 min, så jag skulle vilja ha klarat det. dock får man inte bli girig. jag är riktigt nöjd över mig själv, 10:07km på 56:37 sekunder. att klara milen under en timme och inte ens vara helt slut efterråt, första gången man springer den, det är bra ändå! sen vet jag att andra kanske blir förvånad över att jag inte har sprungit milen förut, (eftersom de flesta på jobbet har gjort det ett antal gånger) och kanske inte tycker att det är en sådan stor grej. men jag är nöjd! och det slutar inte här. nästa gång ska jag ha banne mig ha en bättre tid! och en ännu bättre gången efter det. det känns bra och motivationen har stigit markant :)) 
 
ikväll var det rugbyträning. jag kände mig riktigt trött o sliten när jag kom hem från jobbet idag. somnade och sov flera timmar faktiskt. vaknade kl 17 och var inte alls taggad på att ta mig iväg på träning. men jag hade ju faktiskt inget annat för mig som var viktigare, så det var bara att slänga sig på cykeln o ta sig dit. nu efterråt är jag riktigt nöjd att jag tog mig dit. det känns alltid bra efter man har tränat, och träningen idag var riktigt rolig! trött o sliten blev jag efterråt, love it! jag älskar känslan när man verkligen känner att kroppen har fått jobba. det var perfekt väder idag också. inte som på träningen i torsdags då det både spöregnade o haglade! inte ok :p 

Pluggish (:

Kategori: Plugg

Nu har jag lämnat in laborationen om maskinspråk som ska in idag. jag har gjort allt som man ska göra, men inte de två extrauppgifterna som fanns med. jag ska göra dom såklart, men eftersom dom inte var obligatoriska och antagligen inte kommer att påverka betyget något så kan jag vänta lite med dom. med andra ord så väntar jag tills jag får tag i min styvfar så att han kan hjälpa mig ^^ han har verkligen varit ett under och en klippa för mig med datatekniken. är förevigt tacksam :) 
 
del ett av fyra är avklarad, nu är det bara att gå vidare med nästa kapitel, lektioner, quizz och labb! känns bra :) 
 
folkhälsovetenskapen börjar på måndag, alltså om en vecka. jag har läst inledningarna och typ första kapitlet i de tre böckerna som vi har för kursen. än så länge verkar det roligt! det är bra saker att ha kännedom om så det känns bra! jag ska försöka förbereda mig ännu lite mer innan kursen startar. jag kommer inte ha lika mycket tid för den här kursen, eftersom den går på helfart (100%) i fyra veckor. medan datatekniken går på kvartsfart, alltså ända in i januari. 
 
vecka 44 är sista veckan för folkhälsovetenskapen, sen börjar företagsekonomi vecka 45, och även den är 100% takt. hoppas verkligen att jag hinner med allt samtidigt som jobb, träning och mitt sociala liv. kommer antagligen inte att bli så mycket fritid framöver. men det känns okej ändå, jag har ju valt det här själv. det är det här jag vill göra, och jag ser fram emot det :)   

Första träningsskadan!

Kategori: Träning

Stukade fingret på rugbyträningen ikväll. skulle fånga bollen o gick inte riktigt som jag hade tänkt mig. även om det är en minimal skada så är det min första (stolt) ^^ det gör rätt ont dock. det är pekfingret på högra handen o den är inte så funktionsduglig :( men men! ska försöka sova bort det och hoppas på att det går bra på träningen imorrn! 
 
jag kunde iaf vara med på hela träningen idag utan att känna mig värre. snorade en del o så men annars gick det askalas! det var riktigt roliga övningar idag också så det känns bra :) det är fortfarande väldigt några som dyker upp på träningarna. det är lite tråkigt, men förstår om dom har annat för sig! 
 
vi övade lite på kickar idag, och jag fick till det ganska bra. tror jag vet hur jag ska göra nu. love it när jag när mig något nytt varje gång! :))) 
 
 

fortfarande sjuk

Kategori: Träning

jag är fortfarande förkyld så har inte blivit av med någon träning än. tränade i tisdags förra veckan, och det var dagen efter det som jag hade ont i halsen. gick på hitpasset på friskis i lördags, för att det kändes rätt okej då. och man vill ju inte missa hitpasset ^^ blev iaf sämre. enligt någon sida så brukar en förkylning iaf hålla 1-2 veckor. det har gått en nu så jag får gärna vara botad imorrn! 
 
jag köpte c-vitamin brustabletter på ica idag iaf. har inte tagit någon än men ska nog göra det nu. är ju värt ett försöka iaf. jag nyser inte lika mycket nu som jag har gjort tidigare kvällar. då har jag nyst massor. är kanske ett tecken på att jag börjar bli bättre nu då. hoppas! :) 
 
idag var första gången jag använde mössa. snart åker vantar o halsduk fram också!
 
jag åkte på rugbyträningen i måndags iaf. var inte med kändes bra att vara där o vara lite delaktig iaf. 
jag ska dit imorrn med. då kanske jag kan vara med på någonting iaf. jag behöver definitivt träna på min dropkicks! 
 
 
Moa fick till en riktigt bra ryggspark! stackars tjej tappade luften ett tag, men jag tror att det gick bra :p

planering

Kategori: Allmänt

japp! nu kan man säga att jag har 13 veckor i rad framåt i tiden färdigplanerade. jag borde få medalj, om inte för att vara planerare så för att vara uppbokad! det är inte så att jag känner att jag alltid måste ha någonting att göra. typ. eller jo kanske. blir knas över att inte ha någonting alls att göra. hjärnan snurrar konstant. min lillasyster säger att det kan vara ett svagt tecken på mild ADHD. tack söta du. det känns iaf nödvändigt att planera mina helger så att inget glöms bort!
 
jag jobbar en helg i månaden, försöker åka upp till gävleborg för att hälsa på mamma, syssorna och fia en gång i månaden, och så försöker jag åka ner till sthlm en helg i månaden för att träffa min lillebror alex och kanske lite andra släktingar. jag kan ju försöka få in något av det här på vardagar ibland men folk jobbar ju o har skola. sen har jag ju iaf bara en helg kvar. helst vill jag att det ska vara helgen som det är hitpass på friskis. grymt bra träning som jag inte vill missa :)) hit står för högintensiv träning. fetanajs! en helg skulle jag vilja åka och träffa kompisar också.
 
första helgen i oktober ska jag till sundsvall för att umgås med Ebba. det var alldeles för länge sen så det ser jag fram emot jätte mycket :) andra helgen i nov ska jag till lund för att hälsa på min barndomskompis dennis. ska försöka att träffa martin också, en annan kompis från ockelbo. sen även Marie från lumpen, och min kusin Filippa. alla är där och pluggar just nu. skönt att alla är på samma ställe iaf och inte utspridda i hela swe :p
 
 
 
 
 
 
      Det börjar bli mörkt tidigt nu. Eftersom cykelturen till ica maxi var enda gången jag var utanför dörren idag så tog jag en omväg hem. höll på att tappa bort vart jag var, men det löste sig :p
 
   Nästa lördag fyller mamma 49år. Jag har presentpåsen redo att ta till lingbo efter att jag slutar jobbet nästa fredag kväll :)) 
 
 Jag lyxade med glass o hallon ikväll. halsen känns faktiskt bättre nu (;

Glad tjej!! :D

Kategori: Plugg

när jag gjorde quizzen i måndags tog det mig 44 min att ta mig igenom den. fick 16 rätt av 24. jag provade en gång till efter att ha letat fram alla svar och fick sen alla 24 rätt på endast 7 min! det känns bra. är dock inte pga det som jag känner glädjerus. lämnade även in min första inlämningsuppgift i måndags. hade verkligen ingen aning om hur det skulle gå men hoppades på det bästa. det var 5 frågor där man kunde få upp till 5 poäng på alla, alltså 25 poäng totalt. jag såg resultatet nu och jag hade fått 25p, alltså fullt på alla. jag är grymt nöjd just nu och det jag gett mig massa mer boost, uppmuntran, energi, allt, för att ta mig igenom hela kursen :))) den har bara börjat, och jag har två kurser till den här terminen, men det ska nog gå bra :D 
 
folkhälsovetenskapen börjar snart och företagsekonomin i början av nov. jag har böckerna till folkhälsovetenskapen så känner mig någorlunda redo inför starten. 
 
anmälningen till vårens kurser öppnade igår. jag sökte lite fler datakurser plus lite annat som kan vara skoj, kurserna tar mig nog ingenstans egentligen. jag blir ju inte direkt någonting eller så, men det känns bra att göra något. och det är faktiskt rätt roligt :) 
 
 
   Denna tabell är min livräddare :)))
 
 Datatekninkskursen är på universitetet i Östersund så det är skönt att det är distans utan några sammankomster ^^

Lång natt

Kategori:

Det har varit ett konstigt dygn! Var fortfarande vaken när tjejerna drog till jobbet, så gick upp och gjorde pannkakor till frukost! Vissa blev bättre än andra :p efter att ha varit vaken ett dygn somnade jag äntligen runt 10 tiden. Vaknade 16:50 och gjorde mig själv en smoothie till "frukost". Inte så bra att vända på dygnet nu eftersom jag ska jobba dag på tor :/ får försöka somna ikväll så jag vänder tillbaka dygnet igen.

Desiree är ute och springer o jag kollar på shameless. Det är en riktigt vulgär och brutal serie. Den är faktiskt bra ((:

Ska ta o packa upp all tvätt nu o sen ta mig till ica maxi. Man blir riktigt lat av att ligga hemma så här

 

Nattshopping

Kategori: Allmänt

Kl är 5 på morgonen o här sitter jag. fortfarande vaken i sängen med datorn i knät. har fortfarande Bryan Adams på spotify. Jag fick för mig att shoppa lite. Vintern kommer ju nu, och det är ju lön om en vecka.. Det blev lite mer än jag hade tänkt mig så det här får bli sista shoppingen för i år!                
 
 
 
 
Hoppas på en snygg kombination av jackan och byxorna!                        Ett bälte runt midjan på den grå tröjan borde göra susen!           Det mesta är köpt på Bubbleroom. Skorna, väskan och klockan är från Zalando :)
 
 
 











Nattmusik

Kategori: Allmänt

Lyssnar på Bryan Adams – Spirit: Stallion Of The Cimarron från den tecknade barnfilmen spirit.Riktigt fina låtar :))   
 
                         
                                        
  

                                                               

Förkylningsfakta

Kategori: Allmänt

nu har jag letat fram info om förkylning. detta är vad jag fick fram:

Om man blir förkyld har man fått en virusinfektion med symtom i de övre luftvägarna, det vill säga näsan, bihålorna, öronen, munnen eller halsen.

Förkylning smittar lätt, särskilt under sjukdomens första dagar. Därför är det bra att på olika sätt försöka förhindra att smittan sprids, till exempel genom att tvätta händerna ofta och undvika att vara för nära andra.

Från det att man smittats tills man börjar känna sig sjuk går det bara något dygn. Oftast mår man sämst de första dagarna och efter en till två veckor brukar man vara frisk igen.

En till två veckor?!?! Wtf? Not happening :p

En förkylning går oftast över av sig själv, men ibland kan man få följdsjukdomar som till exempel bihåle- eller öroninflammation som kan behöva behandlas

Okej, den går över av sig självt, men kan också bli värre! Har ni någon positiv info? Typ hur man kan få den att gå över fortare???

När man är förkyld känner man sig hängig och sjuk. Det är vanligt med snuva eller nästäppa, obehagskänsla i halsen, hosta och huvudvärk. Ibland kan man även ha lite feber, men den är sällan hög.

Det bästa är att vila kroppen och vänta tills förkylningen läkt ut av sig själv. Ibland kan receptfria näsdroppar eller febernedsättande läkemedel behövas.

Näsdroppar och febernedsättande läkemedel, check! Har nog dock inte feber så kanske ska hoppa över den senare. och näsdroppar är kanske mer om man är täppt.. hoppar nog den med sålänge :p

När man blir förkyld har man blivit smittad av ett förkylningsvirus. Sådana virus finns i flera hundra olika varianter. Efter en förkylning har man ett visst skydd mot en ny infektion av samma virustyp, men risken är stor att man stöter på nya varianter av förkylningsvirus.

Typiskt!

Man måste räkna med att man smittar redan innan man har märkt några symtom. Man smittar som mest samma dag som man blir sjuk och några dagar därefter. Sedan sjunker smittsamheten snabbt

Vilan behövs, men det innebär inte att man behöver ligga till sängs. Oftast är det bra att vara uppe och röra på sig. Däremot ska man aldrig idrotta med en infektion i kroppen.

Ut på stan imorrn för ärenden alltså! :)

Det finns receptfria mediciner som innehåller noskapin som hjälper mot rethosta.

Det finns många huskurer som påstås kunna bota förkylning. Att äta C-vitamin i stora mängder är en sådan. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att det vare sig botar eller förebygger förkylning. Stora mängder C-vitamin under lång tid är dessutom inte riskfritt, utan kan bland annat ge njursten och gikt.

Vitlök i olika former är en vanlig huskur. Många anser att det förebygger och botar förkylning. Men liksom för andra huskurer finns inga vetenskapliga bevis för en sådan effekt. Att äta vitlök i rimlig mängd har inga särskilda biverkningar, men man bör definitivt inte stoppa vitlöksklyftor i öronen eftersom de kan svälla och fastna i hörselgången.

Många huskurer innehåller alkohol. Ur medicinsk synpunkt är det inte så bra. Alkoholen frestar på en redan stressad kropp. Spriten gör helt enkelt mer skada än nytta, även om effekten på kort sikt kanske är att man lättare står ut med besvären.

Om man är förkyld är det bra att dricka lite extra. Om det är vatten, honungsvatten, svartvinbärssaft eller annan dryck har nog ingen större betydelse. Dryck kan lindra besvären, men botar inte själva förkylningen.

I Sverige finns det flera naturläkemedel som är godkända för att lindra förkylningssymtom. Några är gjorda av växten echinacea, röd solhatt. Det är svårt att hitta övertygande bevis för att naturläkemedel har avsedd effekt när man är förkyld.

Det är bra att dricka mer än vanligt. Varm dryck kan lindra både hosta och halsont. Kall dryck eller glass kan också lindra svedan i halsen. Man kan även pröva med sockerfria halstabletter.

Det är lättare att andas om man ligger högt med huvudet. Använd ett par extra huvudkuddar och stick in dem under madrassen så blir det en skönare böj för ryggen.

Om man blir hes så ska man prata så lite som möjligt. Man ska också undvika att viska eftersom man anstränger rösten minst lika mycket då som när man talar vanligt.

Helst ska man också undvika att vistas där andra röker. Om man röker själv kan det förvärra besvären och det brukar ta längre tid att bli frisk.

Inköpslista: c-vitamin brustabletter, vitlöksklyftor och vitlökspulver, honung, glass och halstabletter. ska även undvika att bli rökt på ((:
Det blir att tömma sparsköldpaddan imorrn. Fett värt. Healthy healthy, HERE.I.COME (((:


Basinga!

Kategori: Allmänt

You have fallen victim to one of my practical jokes! ligger i min nybäddade säng o kollar på the big bang theory. brukar inte se något igen, som jag redan sett en gång förut, men det är riktigt kul faktiskt :)
 
idag pluggade jag heeeela dagen! lämnade in inlämningsuppgiften med massa timmars marginal, och gjorde även quizzen. den var mycket svårare än vad jag hade väntat mig, och med en timmes tidsbegränsning började det kännas jobbigt redan vid första frågan. tog mig ca 10 min att svara på första frågan, och självklart fick jag fel på den ändå :p tror jag vet hur man ska göra nu iaf. fick 16 rätt av 24 och har börjat googla mig fram till svaren på de som jag hade fel på. har bara två kvar att lista ut nu iaf :)) på måndag ska en laboration in. labben är för att lära sig maskinspråk och går ut på att göra uträkningar i "simulering av assembler". jag fattar verkligen noll! har ingen aning om vad jag ska göra. som tur är har jag Dennis som ringde mig precis när jag satt o grubblade över det där, ska jag skickade över grejerna till honom. han har listat ut det nu och ska ta det steg för steg med mig imorrn. hur snällt är inte det?? helt underbart! bästa pappan ever :))) vet inte hur jag skulle klara det här utan honom och mamma. 
 
jag åkte på rugbyträningen ikväll. är dock fortfarande förkyld så kollade bara på. jag fick lära mig hur man gör en drop kick iaf, och prova på det lite granna. det är riktigt svårt! känns bra att jag lär mig något nytt på varje träning, även om jag inte kan vara med! :) jag cyklade hem lite tidigare, eftersom jag blev kall o inte vill bli ännu sjukare. vill bara bli helt frisk så att jag kan börja träna igen! börjar klättra på väggarna snart :p gick en promenad med desiree igår innan frukosten, de är typ den action jag får ^^ har tryckt i mig massa vitlök nu till middagen. har hört att det ska vara bra. tänkte googla runt o anteckna om förkylning, för att sedan kunna allt utan o innan om hur man förebygger, förhindrar, undviker, lindrar, BOTAR mm förkylning. den ska bort, o never ever ever komma tillbaka! fast det kommer den ju såklart :( fick precis höra från joakim att c-vitamin ska hjälpa. awesome! tar mina spargrispengar o köper det direkt imorrn. frisk ska jag bli! yay :))
 
blir kepa o sjal av nu, o mössa o halsduk på. är nog inte långt kvar till man får ta på vantar o underställ också. jag är verkligen inget fan av kyla. avskyr det faktiskt. något positivt är iaf att det inte är långt kvar till man kan åka skridskor, bräda, skidor, pulka o massa annat skoj :))
 
jag måste gå o hämta tvätten. snart :p hade ingen tvättid men behövde verkligen tvätta idag! skulle gått upp i morse men valde att sova ut istället. senare när jennie skulle tvätta så kom det fram att desiree hade glömt nycklarna till tvättstugan på sig, så jag hade inte kunnat tvätta imorse iaf. lättar mitt samvete lite (; stack iaf dit efter rugbyn eftersom det ändå var ledigt. så nu har jag massa rena kläder igen, wiiie :)
 
nee, tvätten var det. och googla förkyning o quizzfrågorna. imorrn blir de mer plugg o så tänkte jag börja läsa första boken i en serie. se om den är något för mig :) 

sjuuuuk :(

Kategori: Allmänt

nej, det var inte att jag är sjuk i huvudet som jag siktade på där! :S
 
jag tränade på friskis med ferlin igår. gick på hit-passet. sjukt bra och extremt jobbig träning! kopiöst roligt :) var dock lite förkyld innan, och det blev helt klart sämre. kan dock vara värt det för jag har en fin träningsvärt i låren idag :))) 
 
innan friskis så var jag på SM-final med rugbyn! dom förlorade mot Göteborg men spelade riktigt bra ändå! var riktigt kul och spännande att se! 
 
det var meningen att jag skulle plugga resten av dagen, men sara hörde av sig och frågade om jag ville träffa tjejerna från rugbyn på kvällen för att äta godis o bara umgås. klart jag ville det så då gick jag dit efter jag ätit min fina matlåda från frysen! har samlat på mig en del sådana så har inte behövt laga mat på ett tag nu :p ungefär samtidigt hörde rios av sig och undrade om jag ville hänga med på bio. klart som korvspad att jag ville det också! den började inte förrän efter 21 så jag gick direkt dit från anna där jag var med rugbytjejerna. det var verkligen jättemysigt att umgåslite med tjejerna! hoppas innerligt att det kommer blir av fler gånger. 
 
bion var helt okej! förutom jag o rios så var fredriksson och rios kompis alex med och såg resident evil 5. det hände massa saker hela tiden, utan vila och jag hoppade till rejält fler gånger än jag någonsin gjort under en film tror jag :p
jag kom iaf hem riktigt sent så blev inge pluggande! 
 
idag storstädade jag o desiree. vi gick över till ek för att låna en såg av honom och fick äntligen in diskmaskinen på plats in mot väggen! jag fick äntligen lite ordning i gaderoben och på rummet också. sen åkte jag till jobbet för att täcka några timmar åt pettersson medan han var på golftävling. var riktigt trevligt på jobbet idag faktiskt. inte för att det brukar vara otrevligt men dom där timmarna var roliga och gick himlans fort :) hade tänkt plugga på jobbet men det blev ju inte av heller såklart. eller ja, skrev ihop lite text på ca 10 min innan middagen. som jag såklart glömde där sen.var tvungen att ringa till jobbet så fick Engström maila över det till mig. var jättesnällt av honom verkligen! 
 
det är helt galet vad jag nyser nu. dom här dagarna jag har varit sjuk så nyser jag hela tiden. vet inte riktigt varför det är så. 
 
jag har iaf pluggat en del nu ikväll! har haft massa problem med datorn, installerat program o gjort systemåterställningar innan saker har velat funka, men har iaf kommit en bit på vägen nu. blir lika sent som varje natt. ska iaf ta mig upp riktigt tidigt o tvätta imorrn, så kan jag gå o lägga mig sen igen. tänkte sova ut för en gångs skull. men sen måste jag plugga klart innan rugbyträningen för inlämningsuppgiften ska in imorrn (helst) och quizzen ska vara gjord. kommer nog gå bra. hoppas hoppas! datateknik är riktigt komplicerat och man kan verkligen gräva sig ner i det, hur djupt som helst. är som en omöjlig labyrint, typ :p men roligt är det iaf! så jag tänker inte ge upp :)
 
 
nu ska jag försöka sova. nya tag imorrn! night :)
 
 

Alrighty!

Kategori:

Nattpasset har börjat. Igår vaknade jag med halsont. Jag tog det som ett tecken att det var dags för vilodag från träningen, så gjorde därför just det. Dock hjälpte det inte alls. Hade lika ont när jag vaknade idag också. Dessutom blir det värre. Jag börjar få mer o mer ont i huvudet, känner mig svag o är snuvig. Jag är alltså sjuk! Inte okej :( skit tråkigt faktiskt. Var jätte länge sedan sist o det förstör min träning. Hjälpte väl inte att jag gick ute utan jacka till ica o bar ett paket tillbaka i regnet. Hade tjocktröja, trodde det skulle räcka. Usch! Ska iaf ta det riktigt lugnt o försöka bli frisk snarast!

Imorse var jag inte säker på vart mina nycklar var när jag lämnade lägenheten i uppsala. Sen när jag lutade mig mot en bänk i väntan på bussen så kände jag att dom låg i luvan på jackan. Rätt kul faktiskt :p

Jessica har fått en lägenhet i gävle! Det är inflytt 1a dec o hon ska bo kvar i dennis 1a tills dess. Det kommer nog bli riktigt bra tror jag!

Jag följde med mamma o jess på ett skivstångspass i måndags. Det kändes rätt löjligt o jag ville typ räkna passet som en uppvärming. Men det känns ju ändå bra att det är så! Då vet jag att all träning jag gjort har gett resultat :)

I lördags kväll spelade jag axis and allies (ett brädspel) med alex o jonte. Alex vann som alltid. Det slutar alltid med att vi andra ger upp för att det tar så lång tid ^^ jonte hade gett en bok till agneta som hon läst ut o nu gav vidare till mig. Jag läste precis ut den. Box 101 heter den. Vid ett tillfälle blev jag så känslosam att jag bara ville slänga iväg boken o aldrig öppna den igen. Kanske göra som joey i vänner o gömma boken i frysen. Den är bra och lättläst, box 101. Det är en påhittad historia om gatubarn som lever på en soptipp. Väldigt rörande när man vet att mycket av hur dom där barnen har det i boken säkert faktiskt egentligen är verklighet för många i fattiga länder.

I helgen såg jag o jess the expendables 2 på bio. Grymt bra film! Riktigt riktigt bra faktiskt. Rekomenderas starkt! :)

Vi såg även taken, eftersom tvåan kommer ut på bio snart. Den var också bra, så ska bli kul att se nästa!

Nu ska jag in i lc om några minuter, sen måste jag plugga ikapp massa datateknik!

Laters

Flaggdags!

Kategori:

Kl är 08 och flaggan hissas på jobbet. Trafikposten tar emot dagens tappra arbetare, vädret ser ut att bli bra och folk står stilla utanför de stängda grindarna och lyssnar på försmarsmaktens ljuva melodi :)

Gäsp!

Kategori:

Sitter på busshållsplatsen i uppsala o väntar på 774an som ska ta mig till enköping. Jag sov hos pappa o lillebror inatt. Mamma ska iväg med jobbet nu på morgonen så hon var där också.

Dom försökte att hjälpa mig med att plugga lite igår, eftersom båda mina föräldrar har kunnat det där. Dom var dock mer ringrostiga än vad jag hade väntat mig så bestämde mig för att försöka själv på jobbet istället. Jag fick iaf hjälp med några frågetecken o dom försökte faktiskt hjälpa, så jag är glad ändå :) dennis gjorde middagen, blandade korv o kyckling, wierd! Haha, ätbart åtminstone ;)

sen spelade vi plump alla fyra. Jag plumpade två gånger o vann, yay! Medan dennis plumpade alla gånger förutom typ två på slutet. Helt galet. Vet inte hur han lyckades :p

Jag träffade nada o hennes kompis fredrik på stan i usala igår o tog en fika. Var alldeles för länge sedan nu känner jag. Det var iaf jättemysigt :)

Hela helgen har varit jättebra! Den började med att jag pluggade hela fredagsnatten ^^ sen åkte jag med rugbylaget till sthlm på match. Det gick inte så bra, och dom förlorade. Men det var iaf jättetrevligt o jag lär mig mer hela tiden!

Efter matchen åkte jag hem till min lillebror, styvmamma o hennes sambo på odenplan. Jag o alex gick nästan direkt till gymmet. Hans gym heter sportslife o ligger på odenplan mot wasaparken. Älskar det gymmet! Flyttar jag till sthlm så ska det bli mitt permanenta gym, helt klart :) ne, jag fortsätter detta på jobbet sen. Ska försöka få in lite sömn på bussen :) nighty!

Skola, plugg, blä, yay!

Kategori:

Jag har börjat plugga datateknik på distans! Jag borde ha börjat i måndags, men jag började igårkväll. Höll på ända till kl 02 ungefär. Sen pratade jag med wikström medan han gick hem från krogen o sen somnade jag runt 03. Nu är jag nere med rugbylaget, kittad och ska åka till sthlm på match! Lykke har flätat mitt hår och jag känner mig rätt taggad! Efter matchen ska jag till alex och sova där inatt. Saknar honom en massa så ser verkligen fram emot att få umgås lite :)

Imorrn kväll åker jag direkt från sthlm till gävle för att umgås med syrran. Vi ska se the expendables 2 på bio. Jag tror den är grymt bra! Jessica har inte sett ettan än dock så hoppas hon hinner göra det innan. Sen är jess ledig på mån så då blir det väl lite kvalitetstid. På tis ska hon plugga och det måste jag med om jag ska hinna lämna in uppgifterna i tid!

Ska försöka hinna med att träffa mamma, maiken och fia också innan jag åker tillbaka till enköping 03:40 på ons morgon. Åker direkt till jobbet o täcker ferlins avgång innan jag går o lägger mig på marieberg o inväntar mitt eget nattpass! Alltså var jag tvungen att packa o ta med mig prylar för en vecka. Kommer inte hem igen förrän jag slutar jobbet på fredag.

På lördag är det hit-pass på friskis igen. Var sjukt nöjd sist så längtar!! :))

Efter rugbyträningen i torsdags har jag smärta i hela kroppen. Det var första gången jag kände hur hårt det är. Jag är dock inte avskräckt utan det är fortfarande sjukt roligt! Jag kan knappt lyfta armarna utan att få ont o jag har blåmärken lite överallt, men det är fett värt!

Förra helgen köpte jag dobbskor och fotbollsstrumpor, o igår köpte jag tandskydd, så nu är det bara att köra!

Jag tänkte göra ärenden igår innan jag åker bort nu en vecka. Tanken var att göra ärenden på banken, umgdomsmottagningen o ica. Det visade sig att sparbanken inte är swedbank, ungdomsmottagningen stängde en kvart innan jag kom dit och att jag inte pallade åka till ica. Pensionssparande, bytande av p-stav och utgämtning av paket får vänta till nästa vecka!

Jag har klipp- o färgning på tor nästa vecka! Var tre månader sen så känner att det är dags :)

Nu ska vi åka till huvudstaden! Tagga tagga :))