camifrankie

Okej, då kör vi igång på riktigt då! Denna blogg kommer att användas till att skriva om träning, mat och hälsa. Jag stävar efter en hälsosam livsstil, och vill gärna hjälpa så många som möjligt att hitta sin egen sunda livsstil. Jag gick en kurs i kostrådgivning i april, och ska gå fördjupningsdelen nu i oktober, och tanken är att dela med mig av den kunskap jag fått :) jag kommer även dela med mig lite av min vardag och hur mitt liv ser ut. Ska göra mitt bästaste att skriva varje dag :)

fettförbränning

Kategori: Allmänt

att röra på sig mer är ett effektivt sätt att påverka sin ämnesomsättning. man bör aldrig sitta stilla mer än en halvtimma eftersom ämnesomsättningen intar viloläge om man sitter stilla för länge. det är viktigt att hålla sig aktivt genom att till exempel ta trapporna istället för hissen, ta promenader med hunden och stå istället för att sitta vid skrivbordet. 
 
ett annat sätt att bränna fett är att styrketräna. ju större muskelmassa man har, desto mer energi behöver kroppen, även när den inte är i rörelse. man kan alltså vinna på det genom att till och med bränna mer när man sover. 
 
löp i hårt tempo i backar och ta det lugnt när det går plant eller nedåt. träna i mindre etapper. kroppen förbränner på högsta varv tiden efter träningen. 
 
byt ut tre stora mål om dagen mot många små. dela upp målen i 5-6st och ät var 3e eller var 4e timme. 
 
frukosten är viktig. man bör äta så snart som möjligt efter att man vaknat. att skippa frukosten sabbar nämligen förbränningen. förbränningen saktar ner när man sover och kommer inte igång ordentliget förrän man ätit något. sedan är det alltid bra att ta en timmes promenad innan frukost. jag löser det genom att slänga på mig myskläder och äta något litet, sedan ge mig ut på promenad och äter en riktig frukost när jag kommer hem igen. det blir som en "förfrukost" bara för att få igång förbränningen så snart som möjligt och innan man går promenaden. den lilla frukosten kan vara till exempel en frukt eller lite fil. 
 
ta promenader som vardagsmotion, joggning för att stärka hjärtat och intervaller för att bränna fett. man kan chocka kroppen med intervallträning 2 gånger i veckan. tydligen så ska man gå ner dubbelt så mycket som de som bara kör vanlig konditionsträning. att ruscha 30sek var 5e min man joggar ska ge resultat. 
 
när man tränar hjärtat (motionerar) produceras enzymer som bryter ner fett och gör att kroppen kan använda det som energikälla. det behövs syre för att kroppen ska kunna bränna fett som energi. om man har hög hjärtkapacitet får musklerna mycket syre och får då väldigt lätt att bränna fett. 
 
kvinnor som äter färre än 1200kcal per dag minskar sin förbränning med 45%. man ska därför inte äta för lite eftersom kroppen då tror att man svälter och går in i "överlevnadsmode". 
 
sömnbrist kan påverka förbränningen och öka hungern. sömnbrist påverkar nämligen utsöndringen av cortisol, ett hormon som reglerar aptiten. därför kan man då känna sig hungrig fast man har ätit tillräckligt.
 
vattendrickande kan öka kaloriförbrukningens hastighet. vatten minskar dessutom uppsvälldhet och får en att känna sig mättare. 
 
man bör inte dricka alkohol innan eller under en måltid. att dricka innan ska få en att äta runt 200 kal extra, och att dricka under gör att alkoholen förbränns först, och matens kalorier lagras som fett. mjölk kan vara ett bättre alternativ eftersom kalcium, tillsammans med andra ämnen i mjölkprodukter, snabbar på förbränningen. 
 
kryddor som ger ämnesomsättningen en extra skjuts är chili, ingefära och vitlök. de innehåller ämnet capsaicin och gör att kroppens värmeproduktion ökar. annan mat som ökar ämnesomsättningen är tabasco, grönt te, kanel, avokado, senap, fisk, skaldjur, kött, kyckling, quorn, olivolja och nötter.
 
det är viktigt att äta långsamma kolhydrater. byt ut potatis, ris, pasta och bröd mot fullkornsvarianter, blomkålsmos och sjögräsnudlar. 
 
kroppen använder kolhydrater som bränsle och om man drar ner på kolhydrater börjar kroppen att bränna mer fett. ät nyttiga fetter. fleromättat och enkelomättat fett ökar kroppens fettförbränningsförmåga.
 
njut av kaffe och grönt te, men överkonsumera inte.
protein utsöndrar vissa hormoner som ökar ämnesomsättningen. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: